Nyhedsbreve  

Big Sur, M1 og nye Macs

Nyheder fra Apple

Nyt år og nyt firma


Nyt macOS - Mojave ≠ Adobe CS


Nye MacBooks, tastaturproblemer og
blackmails.


FaceBook er DIT ansvar - Blev du færdig med GDPR?


GDPR

Nytårshilsen, iMac Pro, MacBook Pro

Applepanik ... men mest i pressen

Watch Series 3, iPhone 8 og iPhone X

Nyt macOS, nyt iOS, Google Drive lukker og højtaler fra Apple.

NotPetya ...
Not for Mac


Hackerangrebet i bededagsferien

Lynhurtige e-mails

Nytårshilsen 2017

Nye MacBook Pro

I skyen med Sierra

Hackere går målrettet efterpersoner

macOS Sierra

Ny iPhone og nyt Apple Watch

Dyrk ikke usikker USB i ferien

Phishing

Entourage bør udfases

Ny adresse, Netflix uden Silverlight og Netflix blokerer for VPN

Ny lille iPhone og iPad Pro. Fjern Flash, Java og Silverlight

Opgradering til MacBook Air/Pro, nyhedsmails og tips & tricks

Ransomware og tilbagekaldelse af ladere

Nytårshilsen 2016

Erstatningskrav mod brugere af PopCorn Time

El Capitan ... nyt OS X er på vej ... men pas på!

Nyhed fra Apple:
En tegneplade
med skærm

iPhoto er død ... Fotos længe leve!

Ny supertynd MacBook kræver backup

Godt nytår!

OS X 10.10 Yosemite er udkommet

Genbrug af inventar og computerudstyr

Godt nytår!

Husk Digital Postkasse - du skal igang NU!

OS X 10.9 Marvericks er udkommet

Adobe er blevet hacket!

Adobe dropper Creative Suite

LinkedIn hacket

NemID virker ikke længere med OS X 10.5

Advarsel vedr. opgradering til OS X 10.7 Lion

Advarsel vedr. trojansk hest til Mac

m5
15.11.2020

macOS 11 Big Sur
Apples nyeste operativsystem blev frigivet i torsdags - og den ligger allerede og frister i App Store.

Men du bør IKKE opgradere til Big Sur endnu.

Big Sur er den største "major release" i mange år, og der er mange grundliggende ændringer i operativsystemet. Det betyder, at der vil være masser af ting, som KAN give problemer - og der kan være drivere til printere og andet ekstraudstyr, som skal opdateres.

Mit forsigtige bud er, at det tidligst er klar til rigtig brug omkring februar 2021.

Indtil da skal du være varsom med at trykke på opdater, for Apple vil så gerne have, at du skal prøve deres nye operativsystem - og det er kun et klik væk.


Fremtiden hedder M som Mac
I juni annoncerede Apple, at de fra og med december 2020 ville udfase Intel som leverandør af processorer til Mac. Det er 14 år siden, at en ligeså stor og ligeså banebrydende nyhed kom fra Apple, da de annoncerede at de ville gå væk fra Motorolas PowerPC og skiftede til Intel.

Intel-processorerne har været gode arbejdsheste i Mac'er i den tid, men der er ikke sket den store udvikling i de senere år. Det kan vi tydeligt mærke, når 8-10 år gamle Mac'er sagtens kan følge med helt nye Mac'er til almindeligt arbejde.

Apple har sideløbende udviklet deres egne A-processorer til iPhones og iPads. Her har kravet til strømforbrug og effektivitet været i fokus, og i de sidste par år har iPad Pro faktisk været hurtigere end MacBooks til grafiske opgaver.

Nu er tiden så kommet til Mac'erne. Apple har simpelthen taget deres egen A-serie-processor og på det grundlag lavet en ny M-serie som er målrettet Mac'er.

Den første model i serien hedder M1 og den er vild! M1 indeholder 4 processorkerner, som er designet til at løse tunge opgaver.. Men derudover er der også 4 processorkerner til batterieffektiv drift.
Big Sur er derfor designet til løbende at skifte mellem de to processorgrupper, så maskinen hele tiden benytter sine ressourcer optimalt. Ydermere leverer M1 tre gange så megen processorkraft pr. watt som Intel, og det hele vil resultere i væsentligt bedre batterilevetid på bærbare maskiner.

Normalt er en computer bygget op af CPU (central processing unit - processoren), GPU (graphic processing unit - grafikkortet) og et hav af supportchips til at styre forskellige andre funktioner (videoaccellerator, USB-porte, kamera, mikrofon m.m.). Apple har i M1 (og A-serien) samlet alle disse funktioner i én chip.

Tidligere har bl.a. Intel lavet integrerede grafikkort i deres processorer, men de har oftest kun haft til formål at spare strøm og dermed ikke været gearet til tungt grafisk arbejde. Det er dem vi typisk har set i Mac mini, MacBook Air og MacBook Pro 13", mens de større maskiner havde et stort og dedikeret grafikkort.

Men Apple er gået en helt anden vej. De har lagt en 8-kernet grafikprocessor ind i M1. Den kan løbe i cirkler omkring de fleste af de eksisterende Mac'er. Oveni har Apple lagt en 16-kernet processor udelukkende beregnet til maskinlæring. Det bruges f.eks. af programmer, som analyserer data og tager beslutninger på baggrund af indhold. Det kan være maskeværktøjer i video/billedbehandling, optimering af billedkvalitet og meget andet.
Også arbejdshukommelsen og styringen af SSD-drevet er lagt direkte ind i M1.

Fordelene ved at samle alt i samme chip er dels at man sparer strøm og dels at data ikke skal sendes rundt i maskinen for at blive behandlet af flere forskellige enheder. Det giver større hastighed - og derudover kan Apple bygge et endnu bedre samspil mellem operativsystem og hardware.

Big Sur er designet til at udnytte M1 fuldt ud, og derfor vil det være på disse maskiner, at vi vil se den største effekt af det nye operativsystem. Blandt andet kan en Mac med M1-chip vågne fra dvale og arbejde STRAKS. Forestil dig en Mac, der reagerer som din iPhone ... det er sådan, det bliver.
Netop familieskabet mellem M1 og A-serien bliver også tydelig på et punkt mere. Big Sur kan nemlig køre apps fra iPhone og iOS. Jeg håber, at det kan betyde, at vi også får mulighed for at installere Big Sur på iPad. Det ville gøre en iPad væsentligt mere anvendelig.

Gamle programmer, der er skrevet til Intel-processoren, kan ikke bare køre på en anden processortype ... og så alligevel. Da Apple skiftede fra PowerPC til Intel lavede de Rosetta, som gjorde det muligt at køre PowerPC-programmer på Intel. Apple har gjort det samme nu, så via Rosetta 2 kan gamle Intel-programmer køre på M1.


Nye Mac'er med M1
Samtidigt med Big Sur annoncerede Apple også tre nye maskiner med M1-processorer. Det er MacBook Air, MacBook Pro 13" og Mac mini.

De tre maskiner viser tydeligt, at M1-processoren stor set ER hele computeren. Priser og konfigurationsmuligheder ligger meget tæt på hinanden. De nye maskiner ligner fuldstændigt de forrige Intel-modeller - og da konfigurationerne er så ens, vil jeg blot angive forskellene:

MacBook Air har ingen blæser, hvilket gør at vi skal forvente at maskinen neddrosler sin ydeevne, når den bliver varm. Da Apple ikke har angivet nogle hastigheder på maskinerne, håber jeg at de som udgangspunkt alle er lige hurtige og kun neddrosler efter behov. Hvordan virkeligheden er, ved vi dog først, når maskinerne er kommet ud og er blevet testet.

MacBook Pro 13" har blæser, mere lysstyrke i skærmen, bedre indbyggede mikrofoner, bedre batterilevetid - og den elskede/hadede befamlingsbar i stedet for F-taster.

Mac mini har blæser, flere ind- og udgange og har ingen skærm. Den lille madkasse har siden den første model kom frem i 2005, været en af mine favoritmaskiner. De har en genial størrelse og en fornuftig pris. Man kan derfor "drysse" dem udover de steder, man har brug for en maskine. Jeg har brugt dem til servere, firewalls, printer-rips, robotfunktioner, informationsskærme, slideshows, varescannere, videoafvikling, arbejdsstationer og meget meget mere.

Tidligere har Mac mini kun været udstyret med Intels integrerede grafikkort, så de har (specielt i de sidste par år) manglet ydeevne til tungt grafisk arbejde. Det slutter NU. Den nye model er vanvittig hurtig også på grafiksiden, så det kan meget vel blive en populær maskine.

De tre nye maskiner lover rigtigt godt for fremtiden. Dette er jo "de små" maskiner - og de er kun udstyret med en enkelt M1-chip. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad de store arbejdsstationer kommer til at kunne yde, når de kommer i løbet af det næste års tid.

Det eneste kritikpunkt jeg har er, at mulighederne for at opgradere maskinerne er meget begrænsede - eller slet ikke er tilstede. At købe en Mac bliver fremover som at købe en iPhone. Man skal købe dem store nok - eller skifte dem, når man vokser ud af dem.

Jeg vil dog anbefale, at du IKKE løber ud og køber en af de nye M1-maskiner lige nu, hvis du vil bruge den til produktion. En så stor ændring i hardware, kombineret med et helt nyt operativsystem VIL give masser af bøvl og indkøringsvanskeligheder. Køb dem nu, hvis du vil have legetøj ... vent et halvt til helt år, hvis du skal bruge værktøj.

Der kan i stedet være god fornuft i at levetidsforlænge dit eksisterende udstyr, så det kan holde et par år mere. Kontakt mig gerne, hvis du vil have et råd til, hvad der er bedst for dig.
 

iPhones og ure
I løbet af 2020 har Apple også sendt andre nye og spændende ting på markedet. Det startede med en ny iPhone SE 2020, som er en yderst kompetent og forholdsvis billig iPhone. Den har samme størrelse og udformning som en iPhone 8, blot med et bedre kamera og samme hurtige processor som i iPhone 11.

Senere kom der en ny udgave af Watch, som udover de andre features også har fået måling af iltindholdet i blodet.

Endelig kom der også nye iPhone 12-modeller. Som sædvanligt er de hurtigere, har bedre kamera og har flere funktioner end forgængeren. Der var dog EN nyhed, som jeg synes rigtigt godt om. Efter flere år med større og større telefoner, giver Apple os nu et valg. iPhone 12 fås nemlig også i en mini-udgave, som kun er marginalt større end den gode gamle iPhone 5/SE.
 

Som altid, er du velkommen til at kontakte mig, hvis du skulle have spørgsmål.
 

Jeg ønsker dig og dine alt godt i denne sære tid.

Med venlig hilsen
Per

NYHEDSBREV
OlsenMultimediaDKLogoOrange0bars
 MODTAG NYHEDSBREV

Processorkerner:
En processor kan have flere kerner, hvilket betyder at den faktisk består af flere processorer der deles om arbejdet.

Groft sagt kan en 4-kernet processor løse dobbelt så mange opgaver som en 2-kernet.

 

Rosetta og Rosetta 2 er emulatorer. En emulator er et program, der oversætter instruktionerne fra en processortype til en anden.

De er opkaldt efter Rosetta-stenen, som blev fundet i Nildeltaet i 1799. Stenen indeholder en tekst skrevet på på hhv. græsk, egyptisk demotisk og med egyptiske hieorglyffer.

Rosetta-stenen blev gennembruddet i forståelsen og tydningen af Hieroglyffer.

 MODTAG NYHEDSBREV